Település bemutatása

Erzsébet község a Zengő lábánál, Pécsváradtól délre fekszik. A falu egy része a Karasica völgyében helyezkedik el, két kisebb patak által határolt dombháton. Ősidők óta lakott hely, lakosai XVIII. század közepéig magyarok voltak. 1741-ben német telepesek telepedtek le a faluba. 1800-tól körjegyzőség működik. A templom 1774-ben Szent Erzsébet tiszteletére lett építve, innen ered településünk neve. 1710-től a Pécsi Püspökséghez tartozik a földbirtok, ekkor a település neve Püspökszenterzsébet volt. Amikor a Pécsváradi Apátsághoz kerülnek a földbirtokok, a településünket Szent Erzsébetnek hívják. Jelenlegi nevét 1949-ben kapta. A templom mellett áll a XVIII. századból népi stílusban fából készült harangtorony.

A település jelene: Ma községünk nagy részét magyarok lakják, közösen, jó kapcsolatban a német és cigány kisebbségekkel, 300-350 fő között ingadozó lélekszámmal. A Közös Önkormányzati Hivatal székhelyeként működik (régi Körjegyzőség). Községünkben Óvoda és orvosi rendelő is van. Falunkon keresztül halad a Szent Márton gyalogtúra útvonal. Az ide látogatóknak szálláslehetőséget biztosít a Zengő alja vendégház. Az országban egyedülálló Cementlap Múzeum, valamint a templom Faharangláb előzetes megbeszélés alapján megtekinthető. A pincesoron a régi pincékben az itt élő gazdák saját készítésű borait kóstolhatja az ide látogató.

Közös Hivatalhoz tartozó települések: Erdősmecske, Nagypall, Fazekasboda, Geresdlak, Kékesd, Szellő, Kátoly.  A jegyzői teendőket Dr. Matesz Tímea látja el, aljegyző Földvári Edit, a háziorvos Dr. Mess András, állatorvos Dr. Rill Zoltán, polgármester Horváth János. Jelenleg Német Nemzetiségi Önkormányzat működik.